Poke bowl – hawajski przysmak

Hawajskie danie, które jest głęboko zakorzenione w kuchni japońskiej? Tak, chodzi o poke bowl. Ta smaczna i prosta w wykonaniu potrawa, która z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Czym dokładnie jest poke bowl i jak można go szybko wykonać w domowej kuchni?

Co to jest „poke bowl”?

To oryginalne danie ma swoje korzenie w kuchni hawajskiej. Koniec wieku XIX i początek XX to okres, w którym Japończycy emigrowali na wyspy w celach pracy na plantacjach, na przykład cukru czy ananasów. Ich liczba na wyspie urosła do ogromnych rozmiarów – stanowili oni aż 40% populacji na wyspie. W ten sposób kuchnia hawajska wzbogaciła się o silne, japońskie wpływy. Mieszkańcy Hawajów wraz z ludnością japońską bardzo przepadają za surowymi rybami. Tradycyjne poke bowl to kostki surowego, lokalnego tuńczyka podawanego z hawajską solą, oraz siekanymi wodorostami i prażonymi orzechami pekan. W tym daniu nie znajdziesz słynnego, japońskiego ryżu lub innych dodatków. Można więc uznać, ze hawajsko-japoński poke bowl to bogatsza wersja sashimi-sushi. To była jednak pierwsza wersja tego pysznego dania. Dzisiaj na całym świecie można delektować się różnymi wersjami poke bowl. Przygotowując to danie, możesz dać upust swojej kulinarnej wyobraźni. Pamiętaj, tylko by zamieścić w nim rybę.

Pokebowl - hawajski przysmak

Jak przygotować poke bowl?

Przygotowanie dzisiejszej wersji poke bowl wcale nie jest trudne. Zacznij od tak zwanej „warstwy podstawowej”, którą jest ryż – najlepiej wybierz jaśminowy lub shari, ale jeśli użyjesz innego, nic się nie stanie. Możesz nawet wykorzystać komosę ryżową czy makaron sobo. Następny krok dotyczy królowej poke bowl, czyli ryby, która powinna być tak samo dobra jakościowo jak ta, której używa się do sushi. Najlepiej wybrać tuńczyka, łososia, ośmiornicę czy lucjana, z których trzeba wyciąć krojone wzdłuż filety. Jeżeli nie przepadasz za rybą, możesz zastąpić ją tofu lub gotowanym mięsem kraba. Do ryby koniecznie trzeba użyć słonego sosu, najlepiej sojowego lub opartego na ponzu i czarnej fasoli. Na końcu przychodzi czas na dodatki! Dodają one smaku, ale i nadają objętości oraz stabilizują fakturę. Dobrze sprawdzą się awokado, warzywa liściaste, edemame, kiełki fasoli… Możesz dodać praktycznie wszystko. Nawet pokruszone orzeszki, togarashi czy marynowany imbir w plastrach.

Jak podawać poke bowl?

Bowl, dzięki różnorodności składników, zawsze wygląda wyjątkowo estetycznie i smakowicie. Dlatego właśnie nie wymagają specjalnego podania. Do ozdobienia poke bowl możesz użyć prażonego sezamu, kiełków lub jadalnych kwiatów. Poke bowl powinno się zjeść jak najszybciej od jego podania.

Poke bowl świetnie sprawdzi się jako potrawa na lunch. Dzięki możliwości szybkiego przygotowania takiego dania możesz zrobić je tuż przed pracą. Pożywny i smaczny posiłek z pewnością naładuje Cię nową, pozytywną energią!