Zimowe przyjemności – propozycje dań i gorących napojów

Chociaż śniegu za oknem nie widać, to niskie temperatury sprawiają, że na ogół nie chce się wychodzić z domu. Po powrocie z zakupów czy pracy warto zapewnić sobie odrobinę przyjemności i relaksu. Podpowiadamy, co warto zjeść, by się rozgrzać i jednocześnie wprawić się w dobry nastrój zimową porą!

zimowe przyjemności - przyprawa

Napoje podawane na gorąco 

Zima kojarzy się głównie z zapachem cynamonu, goździków i pomarańczy – dlatego też warto mieć te produkty pod ręką. Świetnie sprawdzą się również cytryny i imbir. Zazwyczaj dodajemy je do herbaty, ale w szybki sposób można wyczarować z tych produktów również pyszne napary. Wystarczy, że pokroisz imbir lub zetrzesz go na małej tarce, a następnie zalejesz wrzątkiem. Tak przygotowany płyn odstaw na kilkanaście minut. Następnie dodaj wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy, nie zapominając o kilku goździkach. Osobą, które nie przepadają za kwaśnymi napojami, zaleca się dosłodzenie miodem. Jeżeli przygotowujesz napar dla większej liczby osób, dorzuć do dzbanka kilka plasterków cytryny i pomarańczy, wówczas nie straci on swojego smaku. Pamiętaj, że im dłużej imbir będzie znajdował się w wodzie, tym intensywniejszy będzie napar. Tak przygotowana mikstura świetnie wspiera odporność i układ oddechowy, dlatego polecana zwłaszcza podczas przeziębienia.

Dla fanów słodkości, zima to okres gorących czekolad. Możesz je z powodzeniem przygotować w domu. Wystarczy mleko, śmietanka 30%, odrobina cukru, cynamon i czekolada deserowa. Całość przygotowuje się w jednym garnku, więc zrobisz to szybko i sprawnie. Na początek podgrzej mleko (ok. 100 ml) i śmietankę (2 łyżki), następnie dodaje cukier (wedle upodobań) i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj do tego połamaną czekoladę (około ¼ tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady, może być również mleczna, jeżeli lubisz słodkie napoje). Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dodaj do niej cynamonu lub innych przypraw, które podkręcą smak. Dla fanów ostrzejszych smaków świetnie sprawdzi się odrobina chilli. Po przelaniu do szklanki możesz udekorować ją bitą śmietaną i kolorowymi dodatkami. Jeżeli nie lubisz słodkich czekolad lub liczysz kalorie, możesz przygotować napój w zdrowszej wersji. Przygotuj gorzką czekoladę, mleko i niesłodzone kakao oraz ulubione przyprawy. Podgrzej mleko, a następnie rozpuść czekoladę i kakao. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników i już! Pyszny deser w fit wersji gotowy! 

Co będzie na obiad?

Zimą świetnie rozgrzewają indyjskie potrawy. Są bogate w cynamon, imbir, kurkumę oraz chilli. Wszystkie te produkty wykazują również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Potrawy te są zalecane zarówno wegetarianom, jak i osobom, które spożywają mięso. Warzywne curry to propozycja dla wegan i wegetarian. Jego uniwersalność polega na tym, że można je stworzyć z ulubionych produktów. Na początku stwórz bazę z cebuli, oliwy, czosnku i przypraw (kumin rzymski, papryka, kurkuma, kolendra) i wszystko podsmaż. Kiedy uwolni się aromat, dodaj pokrojone warzywa i gotuj je, aż zmiękną. Całość uzupełni mleko kokosowe, które jest niemal obowiązkowe w każdym daniu kuchni indyjskiej. Takie curry możesz podawać z ryżem. Jeżeli chcesz dodać do niego mięso, to kurczak świetnie się sprawdzi. 

Warto również postawić na rozgrzewające zupy kremy. Można je zrobić ze wszystkiego, co masz pod ręką. Wystarczą warzywa, bulion i przyprawy, by stworzyć pyszne i sycące danie, idealne na rozgrzanie po powrocie z dworu. Pomysłem na obiad są również ryby. Dzięki temu, że są one bogate w kwasy omega 3 wzmocnisz także swoją odporność. Możesz postawić na klasyczną wersję – smażoną w panierce lub nieco poeksperymentować. Wystarczy upiec ulubiony gatunek ryby w piekarniku lub ugotować ją na parze. Z pomocą jogurtu i koperku stworzysz pyszny sos, który podkreśli smak dania. Z pewnością polubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zimą stawiaj na ulubione produkty, które dostarczą Ci niezbędnych składników odżywczych i będą w pełni smakować!