Spaghetti, tagiatelle, fusilli, penne, pappardelle, lasagne… Rodzajów makaronów, jest naprawdę dużo! Czy wiesz, czym charakteryzuje się każdy z nich i jaka jest właściwie historia makaronu? Poznaj dokładnie tą tradycyjną włoską potrawę.
Najpopularniejsze makarony w pigułce
W Polsce makaronowym „best of the best” jest spaghetti. To długi, cienki, okrągły makaron, najczęściej podawany z pomidorowo-mięsnym sosem bolognese. Można go również podawać w potrawie spaghetti carbonara z boczkiem i śmietaną, czy prostym do zrobienia sosem neapolitańskim. Kolejnym makaronem, który cieszy się dużą popularnością, jest tagiatelle, czyli długie, płaskie i szerokie wstążki. W postaci suchej spotyka się go pod postacią gniazdek. Zazwyczaj serwuje się go z gęstszymi sosami. Pappardelle jest podobny do tagiatelle, jednak jego wstążki są znacznie szersze. Serwuje się go z sosami lub gulaszami. Makaron Fusilli to urocze świderki, które wykonane zostały z płaskiego kawałka ciasta, a podawane są często z zupami i w makaronowych sałatkach. Rodzaj makaronu zwany penne jest popularnie znany jako „rurki”. Często łączy się go z owocami morza czy z pesto. Większe rurki, naprawdę znacznych rozmiarów, to riagatoni, makaron serwowany z ciężkimi, mięsnymi sosami. Jeśli chcesz wzbogacić wizualnie potrawę możesz użyć conchliglioni. Wyglądem przypomina on duże muszle, które można wypełnić farszem i zapiec z sosem i serem. Chyba nie ma osoby, która nie jadła chociaż raz w życiu makaronu lasagne! Są to cieniutkie, prostokątne płaty, które łączy się ze sobą specjalnym sosem, zazwyczaj pomidorowo-beszamelowym. Jak nie trudno się domyślić, makaron ten używa się do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Makaronową sztafetę zamyka linguine. Wyglądem przypomina on lekko spłaszczone spaghetti. Serwuje się go z owocami morza i różnymi sosami lub z pesto.
Krótka historia makaronu
Historia makaronu rozpoczyna się dawno, bo w czasach prehistorycznych, w momencie przejścia człowieka z koczowniczego na osiadły tryb życia i nauczenia się przez niego uprawy zboża, a także wyrabiania z niego mąki. Starożytny Rzym to miejsce, w którym Horacy i Cyceron zajadali się lasagne. Makarony stały się popularne we włoskiej kuchni nie dzięki Włochom, a… Arabom. To właśnie oni rozpowszechnili kulturę spożywania tak zwanej „pasty” na włoskich terenach, szczególnie na Sycylii. To Sycylijczycy opatentowali spaghetti. Pierwsze danie z makaronu nazywa się „triyah”. Skąd więc fenomen makaronu we Włoszech? Związany jest on z dwoma wydarzeniami: z wynalezieniem maszyny, która usprawniła produkcję makaronu na dużą skalę, a także z falą klęski niedostatku i głodu. Miało to miejsce w XVI wieku naszej ery. W tym okresie na stołach Włochów zagościł wierny towarzysz pasty – pomidorowy sos. Od tego czasu makaron zbiera coraz większe grono fanów, a przeróżne sosy, które są z nim skomponowane, cały czas przechodzą zmiany.
Makaron to jedna z bardziej pożywnych potraw, które uwielbia chyba każdy. Skoro już znasz rodzaje pasty i sposoby dobierania do nich odpowiednich sosów, nie czekaj. Biegnij do kuchni i przyrządź wyborną pastę. Smacznego!